|
czy mam szanse jakie kolwiek |
| Autor |
Wiadomość |
fanthereds
|
Wysłany: Pią 26 Mar, 2010 czy mam szanse jakie kolwiek
|
|
|
Hey wszystkim chciałbym studiować architekturę. Jak to było z egzaminem z rysunku w sezonie 2009/2010?
Czy mogli byscie ocenic moje prace czy mam wogóle szanse dostać się na ten kierunek!???
Nowy folder.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 268 raz(y) 1,32 MB |
|
|
|
|
 |
chouette
Rok studiów: Absolwent
|
Wysłany: Sob 27 Mar, 2010
|
|
|
No no, szacun!!! Dajesz radę, nawet jeśli te rysunki są cokolwiek "nie na temat";) (na duże oczka nikogo tu nie weźmiesz;) ) Na polibudzie rysuje się na okrągło pudła, koła, zwieszone szmaty i od biedy jakąś postać, konstrukcja i realistyczne cienie, a na plenerze drzewka plus budynki i szlus... nuuudyyy... ja bym stawiała na AiU na asp na Twoim miejscu, szczerze... to samo a chyba nieco więcej twórczej swobody, przynajmniej jeśli chodzi o zajęcia plastyczne
Tzn wiesz, skończonym artystą (a tym bardziej architektem) jeszcze nie jesteś, musisz się wziąć do roboty pod czujnym okiem itd i zacząć rysować kompletnie inaczej , ale bazę do przerabiania masz niezłą, więc startuj, jak najbardziej:) |
|
|
|
 |
fanthereds
|
|
|
|
Dzięki! nie zawsze rysowałem wielkie oczy, trochę mangą się interesuje i stąd te oczy.
czytałem że architekci po ASP w poznaniu są w jakiś sposób mniej pożądani nawet widziałem ogłoszenie w którym był warunek żeby nie był to architekt po ASP.
A tak wracając do mojej niby sztuki jestem samoukiem i nigdy nie uczęszczałem na żadne zajęcia, więc mam mniejsze doświadczenie i wiedzę jak rysować. to co umiem nauczyłem sie sam. Więc lecę zwykle na żywioł ;D |
|
|
|
 |
Filifionka

|
|
|
|
musisz zacząć rysować przestrzeń, nauczyć się akcentować co jest z przodu, co z tyłu, jak kłaść cienie, podkreślać najważniejsze fragmenty rysunku.. wtedy masz szanse się dostać. To co pokazujesz to na razie potwierdzenie, że masz trochę talentu plastycznego, wyćwiczonego na ostatnich stronach zeszytów. Jakie duże są te portrety?
Warto, żebyś chwycił za format na jakim rysuje się na egzaminie, oswoił się z jego wielkością, zobaczył ile zajmuje ci czasu zarysowanie go. Zwróć uwagę na światłocień, to coś trochę innego niż kładzenie szarej plamy.
uprzedzenie co do architektów po ASP jest lekko bez pokrycia, wiedza ich nie różni się wiele od ludzi po politechnice a zyskują dużo szersze horyzonty dzięki swojej uczelni..
obojętnie jednak gdzie się studiuje to co zyskujesz w 90% zależy tylko od ciebie. |
_________________ tia:D |
|
|
|
 |
fanthereds
|
|
|
|
to są rysunki na formacie A4 więc małe, teraz staram się oswoić z formatem A3. na razie denerwuje mnie rysowanie na większych formatach bo nie potrafię zapełnić przestrzeni ale z czasem jak poćwiczę powinno lepiej wychodzić
P. S na ostatnich stronach zeszytów nie ćwiczyłem chyba że na wyrwanej kartce się też liczy Rysowałem na całej ławce szkolnej dosyć duże rysunki siedząc w pierwszej ławce hehe |
|
|
|
 |
Filifionka

|
Wysłany: Wto 30 Mar, 2010
|
|
|
na twoim miejscu nie czekałabym z "oswajaniem się" ale rzuciła się na głęboką wodę.. w jakimś markecie budowlanym dotną ci płytę do formatu 50x70, kup w sklepie paierniczym 4 żabki i zapas bristolu.. a także pare ołówków od HB do 6B.. w tym bez przesady z tymi najtłustszymi. W pokoju ustaw 2 krzesła, kawałek materiału (żeby nie był czarny, bo nie zobaczysz na nim cieni) i jakieś dwa okragłe naczynia.
Siadasz w odległości na tyle dalekiej by widzieć całość i próbujesz.
Znalezienie odpowiedniego kadru, ujęcie proporcji (może być ciężko na początku) wszystkich skosów, nie obrysowywanie elementów ale ich cieniowanie..
poszukaj jakiegoś kursu w internecie i troche poczytaj (kiedys byl taki bodajże na forum http://forum.wydzial-architektury.com/ ).
Do rysowania na formatach a4 i a3 przejdziesz już po studiach;)
(ja tam uważam, że ostatnie strony zeszytów są tylko do rysowania.. zresztą jak i cały zeszyt;) |
|
|
|
 |
fanthereds
|
Wysłany: Wto 30 Mar, 2010
|
|
|
| Filifionka dzięki! jak mi się uda to trafie na na architekturę i odnajdę Cię i postawie piwo ;P |
|
|
|
 |
Filifionka

|
Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010
|
|
|
Trzymam za słowo! Tyle, że na wydziale już mnie nie znajdziesz.. przynajmniej na razie.
Powodzenia! |
|
|
|
 |
|
|